Казусът е един и същи - регистриран ЗП с трудов договор и минималния осигурителен доход в случая. отговорите са различни и неумелото защитаване на грешни отговори води до объркването на питащите и неяснотите на четящите.
Стефи Колева, и аз така мисля, обаче гледайки копнатото от Таня-ЛС продължавам да се двуомя.
Някой други дали ще се включат с мнение?

Съжалявм, но продължавам да мисля, че копнатото не е по темата и наистина не виждам с какво точно то предизвиква двоумението Ви.
Здравейте.
Много съм объркана.Получавам различни отговори и не мога да разбера кой е верния.Даже и в тази тема има противоречиви отговори.В края на крайщата зп, който е на ТД на колко трябва да се осигурява-на 240 лв. или на 420 лв?Ще съм изключително благодарна, ако някой найстина внесе яснота.Имам един такъв зп и не знам какво да му кажа.

Регистриран ЗП, който работи и по трудов договор, се самоосигурява като ЗП върху минимален осигурителен доход в размер на 240 лв за 2012г.
Точно - приложение 1 не е променяно и с него никога не са искали копие на акта за раждане.
Радвам се, че бях полезна, обръщайки внимание на промените в приложение 2.
Здравейте!
Искам да попитам,понеже ми е за първи път,а бившата колежка не благоволи да ми обясни нещата както трябва,след болничния ,който е 48 дни т.е. последния болничен за майчинство ,с който трябва да подам проложение 1,трябва ли да представя и копие от акта за раждане?..
Благодаря предварително!

Не, не трябва. И за приложение 2, което ще трябва да подавате след време, има промени от тази година по отношение на копието от акта за раждане на детето.
     Здравейте!
     Темата ме заинтригува,защото случаят ми е подобен: земеделски производител-осигурява се на 240лв. и в същото време работи по трудов договор като "продавач закуски и напитки"  на 2 часа- осигурява се на прага за дейността и длъжността 350лв., но  пропорционално на часовете -67,50 лв. Правилно ли сме подходили, защото нещо  не схванах  добре становище на НАП от 20.03.2012 г.?

Съвсем правилно сте подходили.
Не разбирам разговор с емотикони и съответно не знам какво искате да кажете с цитата над него. Ако не разбирате защо самоосигуряването е най-практично в този слулчай, то това би било друга тема.
Тогава защо го предлагаш? Още снощи щях да те попитам, как ще ги накараш да станат самоосигуряващи, но реших да те изчакам :)

Нищо не предлагам. отговарям на въпроса "кое е най-практично?"
 Мисълта ми е дали да е назначен на  ТД по чл.114 е по- практичен или на Граждански договор?
Назначавайте ги на трудов договор за работа през определени дни от месеца, като това време се признава за трудов стаж. Мисля, че точно в чл.114 на КТ е разписано това. Не е практично, не е вярно, но нещата не зависят от вас - няма как да принудите когото и да било да стане самоосигуряващо се лице.
Всъщност въпроса ми е за музикант, които ще работи само 12 дни в месеца по 2 часа вечер. Мисълта ми е дали да е назначен на  ТД по чл.114 е по- практичен или на Граждански договор?

Нито трудов, нито граждански. Най-пректично е музикантите да бъдат самоосигуряващи се лица. Впрочем за трудов договор не може да се говори в случай, че инструментите не са им предоставени от рабтодателя. Както и ако не е предвидено време за репетиции. Т.е. работното време не би могло да се ограничи до двата часа изпълнение.


Форумите на КиК Инфо са място за позитивно мислещи хора, готови да откликнат с професионален съвет, да споделят мнение или зададат въпрос без да се притесняват :)

Весели празници!

Уважавам желанието Ви да не Ви притеснявам с въпросите си по празниците. Весели празници и на Вас!
Цитат
"има право да не получава възнаграждение като управител"

Същото така може да се преведе и като " има право да получава възнаграждение като управител".  За съжаление така го преведе и адвоката, който е писал договора - може да получава, може и да не получава. А на мене ми трябва превода на НАП, за да мога да взема категорично решение. Подозирам обаче, че и превода на НАП, ако поискам официален такъв, ще бъде също толкова двусмислен.
Здравейте, irenabrili. Благодаря Ви за отговора, макар и всичко това да ми е известно. Може би не съм успяла да обясня от къде идват притесненията ми.  В договора за управление е записано едновременно, че управителят няма да получава възнаграждение и че управителят има право да получава възнаграждение.  Ясно ми е, че ако има възнаграждение, дори и един лев, има осигуровки като управител. Ако няма възнаграждение - няма и осигуровки по договора за управление. Но в договора са записани и двете положения. От тук идва и колебанието ми.
И малко извън темата:
Цитат
ще трябва да внася осигуровки за доходът, получен от полагането на личен труд, които са същите като при трудов договор.

С това не съм съгласна в два аспекта - 1. - Дори да няма никакъв доход за положен личен труд, осигуровки ще има, след като се полага труд. И 2. - осигуровките за положен личен труд не са същите, както осигуровките при трудов договор.
Днес проверявам данните на  ООД в Търговския регистър, защото ще започва дейност и единият от съдружниците иска да се самоосигурява. Другият няма да упражнява дейност в дружеството. Вписан е и договор за управление на името на съдружника, който иска да се самоосигурява. В договора за управление е записано, че управителят няма да получава възнаграждение за управлението на дружеството. В същото време пише, че управителят има право да получава договореното възнаграждение. Съдружникът ще работи сам и няма да има нает персонал, т.е. ще извършва в дружеството и други дейности освен управлението.  Подлежи ли на осигуряване и на двете основания - като управител и като съдружник, упражняващ личен труд?
Здравейте, бременна съм в 1-я месец. Работя на трудов договор на 8 часа и се чудя, ако сключа втори трудов договор на 4 часа  за останалите месеци докато родя да ли ще взимам по-голямо майчинство?

Да, ще получавате по-високо обезщетение през първата година, защото в изчисляването му ще бъде включен и дохода от втрия трудов договор. Пожелавам Ви лека и безпроблемна бременност, здраво и щастливо бебче.
Според мене застрахователят е постъпил правилно и това всъщност дава отговор на един въпрос който съм си поставяла много пъти съвсем хипотетично, а именно - какво би се случило, ако един доход за положен труд като самоосигуряващ се е получен след като лицето е прекратило самоосигуряването си. Това, че в момента на получаване на дохода, лицето има сключен трудов договор, няма никакво значение по отношение на осигуряването, защото като осигурителен доход се отнася за друг период - периода на полагане на труда, когато е имало самоосигуряване. Момента на получаване на дохода има значение само за облагането му по ЗДДФЛ.